EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO ĆUTITE SVE DO RUČKA: Ovo su prednosti GOVORNOG POSTA
Ćutanje, Foto: Profimedia

saznajte

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO ĆUTITE SVE DO RUČKA: Ovo su prednosti GOVORNOG POSTA

Ćutanje nije samo zlato, već je i zdravlje

Objavljeno:

Škotska pevačica Lulu izjavila je da praktikuje govorni post koji podrazumeva da bude potpuno nema od buđenja do ručka. Ova 75-godišnja pevačica rekla je da sprovodi ovu praksu u pokušaju da sačuva svoje glasne žice.

“Pomaže mi u brizi o mom instrumentu“, rekla je ona u intervjuu za Guardian. "To mi omogućava da pevam." Kako kažei, Lulu “nije dozvoljeno ni da šapuće“ jer “postoji u stanju produžene tišine“.

Jedna studija iz 2005. godine, koju je objavio Nacionalni instituti za zdravlje (NIH), utvrdila je da su periodi tišine doveli do “dramatično sniženog krvnog pritiska“ kod učesnika koji su praktikovali govorni post. U međuvremenu, studija iz 2021. godine, koja je takođe predstavljena na NIH, otkrila je da je ova praksa pomogla u smanjenju nivoa kortizola (hormona stresa).

Pored toga, psiholog dr Robert N. Kraft je tvrdio da angažovanje u periodima produžene tišine pomaže osobi da postane bolji slušalac. Međutim, oni koji manje pričaju smatraju se manje dopadljivim u društvu, prema istraživanju objavljenom 2022. godine, uprkos Kraftovoj tvrdnji da vas ćutanje čini boljim slušanjem.

I dok je možda nepraktično ćutati svako jutro, moguće je da ima neke koristi od retkog učestvovanja u praksi.

Praksa stara vekovima

Govorni post nije samo moda novog doba za slavne, navodeći da se vekovima praktikuje pod različitim imenima u različitim kulturama.

U hinduističkoj filozofiji, mauna je praksa ćutanja, pkoja uči da nam "utišavanje glasa pomaže da priznamo pozadinu tišine koja je naša prava priroda“, što dokazuje da je tišina zaista zlatna.

"Bhagavad Gita" uči da utišavanje glasa i uma pomaže da priznamo pozadinu tišine koja je naša prava priroda. Hinduski mudrac Ramana Maharši proveo je veliki deo svog života u tišini nakon što je otkrio okean čiste svesti koji postoji u svima nama.

U pravoslavlju postoji isihija (tihovanje, bezmolvije) koje je jedan od osnovnih načina za isceljenje duše.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.